Siden er under utvikling. Har jeg skrevet feil opplysninger er det fint om dere gir meg beskjed så jeg kan rette på det.....

 

Nettside for slektsgransking i Åseral

 

Gunvald sr.  

.

       

Gunvald ble født rett etter århundreskiftet, nærmere bestemt 17. mai 1901. Han ble født og vokste opp på gården i Linjord

Linjord i 2007

Han var yngst i en søskenflokk på ti, to av dem døde som barn og en annen døde litt eldre. Gunvald mistet foreldrene, Jon Nilsson Linjord (1853-1907) og Anna Kristine Ånoundsdotter (1859-1917), da han var ganske ung. Faren døde av tuberkolose.

Nils (1879-1902) var eldstemann men han ble syk av tuberkolose da han var i Amerika. Han dro hjem til Norge og døde da han var 23 år. Før han døde hadde han kjøpt gården Linjord i 1897 for 4300 kr. Men faren beholdt bruksrett til halve gården for seg selv og kona.

Ånund (1881-?) var nest eldst. Han kjøpte gården Linjord for 4000 kr. av broren Nils da da han ble syk våren 1902. Ånund hadde gården i 7 år før han solgte den til brødrene Osmund og Gunnar for det samme han gav. Ånund ble aldri gift. Etter han kom tilbake fra Amerika bodde han på et kammers i Skaret der Gunvald og Olga bodde. 

Gunvald og Ånund

Olav (1883-1889) ble ikke gammel, bare 6 år.

Osmund (1886-?) dro også til Amerika. Han solgte sin halvdel av gården til broren Gunnar mens han var i på andre siden av Atlanteren. Kjøpebrevet er datert New York 24/11 1922. Osmund var lik Ånund på mange måter, han ble heller aldri gift. Han bodde også på et kammers, et loftkammers, riktignok ikke på samme gård, men på nabogården gården i Linjord. Osmund tok tilfeldige jobber på gårdene og jobbet av og til som sjauer på saga. En sjauer fyller på med stavkubber som skulle sages og bærer ut ved og stav til tønner etter det var sagd opp.

Ånun og Osmund døde nesten samtidig, da de var 70-80 år. Så da Gunvald og Ola kom fra hver sin gård for å fortelle om dødsfallene, møttes de på halvveien med hvert sitt dødsbudskap.

Jon (1888-1907) døde under tømmerhugst. Han fikk et tre over seg.

Gunnar (1893-?) jobbet også i Amerika. Han drev gården Linjord frem til 1932. Da kjøpte han et bruk på Fodnebø i Holum og flyttet dit. Gunnar var gift med Anna Torjesdatter Verdal fra Kylland. De fikk barna Kristine, Elna, John og Torhild. De flyttet etter hvert til Kristiansand.

Ola (1895-1972) overtok gården i Linjord fra broren i 1933. Han har bodd der nesten hele livet, med unntak av noen år i Amerika. Han gitet seg med Kristi Olsdotter Espelid, de fikk barna Agnes, John og Arnold.

Anna (1898-1977) var den eneste jenta, og den eneste av søskenene som ble værende igjen i Amerika. Men hun returneret til Åseral som gammel og bodde resten av livet sitt der. Hennes datter, Agnes, har vært på besøk i Norge flere ganger, og snakker kav åsdøl. Hun snakker åsdøl som de gjørde det før i tiden.

Dette er en kopi av passasjerkortet Gunvald fikk da han kom til Amerika via Ellis Island første gang 21. april 1923. (Fant det på Ellis Island sin internettside. Der kan man søke på navnene på alle dem som kom til Amerika enten for å bo eller arbeide. Trykk på bildet over for å komme dit)

   

Dette er Berengaria, amerikabåten Gunvald tok fra England første gang han dro over. Til venstre ligger den til kai i NY og til høyre er den på vei ut fra NY.

 

På dekk                                                          Spisesalen        

  

Svømmebasseng var det også, men om alle kunne bruke det spørs vel...

Av de åtte barna var det nesten bare brødre, kun ei søster, og alle dro til Amerika da de var gamle nok. Brødrene jobbet med å skrape og å legge gulv i Brooklyn, der de fleste nordmenn på Østkysten bodde. Alle brødrene vendte tilbake igjen til Norge, men søsteren ble som sagt værende der til hun ble gammel.

Da han var 27 år giftet han seg med Olga. Som det står i Åseral bygdebok: "Gunvald fikk kona si fra Åmland. Datter til Jon Persson Åmland og andre kona hans Berte Reidarsdotter."

Egil, Olga og Gunvald foran plommetreet i hagen

 

Etter de giftet seg i 1928 flyttet de til Kaddeland i Holum. Der ble tre av de eldste barna født.

John 22/8-1929

Jens 26/3-1931

Jens og John

Arne 21/2-1933

 

I 1936 kjøpte de gården Skaret av onkelen til Olga og flyttet tilbake til hjemtraktene. Der ble de to minste barna født.

Birger 7/12-1940

Birger med lillebror Egil

Egil 23/9-1946

Egil og vennene hans

 

Da Egil var ett og et halvt år dro Gunvald tilbake til Amerika for å tjene litt penger. Det kom godt med for gårdsdrift var ikke noe man ble rik av da heller. Siden Gunvald dro "over there" førte det til at Olga ble alenemor i et par år. Heldigvis ver de tre eldste ganske voksne nå og kunne hjelpe til med gårdsdriften. Da Gunvald returnerte et par år senere, visste ikke Egil hvem den fremmede mannen var.

Den fremmede mannen hadde med seg mange ting fra Amerika. Og den amerikanske kulturen påvirket Gunvald nok til at kjøkkenet i Skaret ble et av de mest moderne i bygda. De var noen av de første til å få kjøleskap, miksmaster, fryseboks...

Kan dere se Birger bak bordet?

 

Til og med bil hadde han med seg. På den tiden kunne ikke hvem som helst få seg bil, i alle fall ikke en ny en. Man måtte kunne dokumentere at man hadde bruk for det i jobbsammenheng, som drosjesjåfør eller varebilsjåfør eller lignende. Men brukte biler kunne man kjøpe. Så Gunvald kjøpte seg en bruktbil i Amerika og hadde med seg til Norge. Han hadde ikke sertifikat, så Rudolf, yngste broren til Olga, hentet bilen da den kom og kjørte den fra kaia. Og etter det var det Jens som sto for det meste av kjøringen. Han var den eneste av brødrene som hadde sertifikatet på den tiden. Det ble vel kanskje en del turer opp til Gerd i Austegard med den nye doningen ;-) Etter at bilen hadde kommet til gårds, ble John så ivrig etter å lære å kjøre at han måtte av gårde midt i slåtten for å skaffe seg førerkort.

 

Gunvald reiste til USA to ganger til, nest siste gang var han der borte da Jens giftet seg med Gerd. "Vi klarte ikke vente til han kom hjem ;-)" (Jens)

Gunvald går av amerikabåten for siste gang i 1960

 

Siste gang han reiste over Atlanteren tok han fly. Da var han der bare i noen få måneder. Han manglet nemlig noen måneder for å ha bodd der i 10 år til sammen, og han måtte ha vært der minst så lenge for å pensjon derfra.

Gunvald engasjerte seg i samfunnet han tilhørte. Han hadde mange offentlige tillitsverv. Han var med i både skolestyret, bondelag, skogeierlag og sokneråd. 

Gunvald

Gunvald og Egil

Gunvald og John(?)

På 1960 tallet fikk Olga leddgikt. Det ble etter hvert mange turer til Herum sykehus for å få varme bad og medisiner. Sterke medisiner førte til magesår, og etter 15 år med mye smerte og mange sykehusbesøk fikk Gunvald beskjed fra sykehuset at han kunne hente Olga hjem. Hun var blitt bedre. Men før de var kommet seg hjem, måtte de snu og kjøre tilbake. Olga ble dårlig igjen, og denne gangen klarte ikke kroppen mer. Hun døde på sykehuset i juli 1976.

Selv om savnet var stort måtte de andre la livet gå videre.

Gunvald styrte gården, stelte i huset og lagde mat. Spesialitene hans var kjøttsuppe og bløtkake. Bløtkaka ble like perfekt hver gang. Det er nok derfor alle de fem sønnene hans er så glad i bløtkake. Men enkelte av barnebarna syntes nok kanskje det ble litt mye bløtkake til tider, så da de så at Gunvald satte i gang med baking løp de og gjemte seg.

Alle sønnene hadde giftet seg og fått unger, og etter hvert ble det til og med noen oldebarn på Gunvald.

Her er Gunvald med John og Egil og et oldebarn (tror det er Sigrund)

 

De siste årene han levde bodde han på aldersheimen i Åseral. Han ble en gammel mann. Gunvald Linjord sr. døde i 1989, nesten 88 år gammel.